Forandringsledelse er en proces, der kræver missede deadlines!

, ,
Sociale medier og RED

Estimeret læsetid for denne artikel: 3 minutter og 20 sekunder

 

HVAD ER FORANDRINGSLEDELSE – SÅDAN KORT FORTALT?

Forandringsledelse handler i bund og grund om at hjælpe andre med at forandre deres vaner, deres tankegang og deres adfærd. Det er en fuld palet af forskellige ‘fluffy’ begreber, der skal i spil. Perspektiver, adfærd, mind-set, processer, organisationssociologi og psykologi og meget andet.

En forandringsagent berører mange niveauer i en organisation. Det vigtigste er dog viden om forandringsprocessen.

Helt konkret er en forandringsproces når noget bliver forandret, frivilligt eller ufrivilligt. Forandring er det eneste konstante og det sker omkring os hele tiden. Selv forandringer forandre sig. Førhen var forandring noget, der bevægede sig langsomt. Det krævede, at man mødte hinanden for at kunne tale om forandringerne man oplevede. Så kom telefonen, aviserne og fjernsynet og man kunne hurtig få viden om de forandringer, der skete uden for ens egen boble. Nu har vi internettet. Alt går hurtig og forandringer sker hurtigere end nogensinde før.

 

I EN KOMPLEKS VERDEN ER FORANDRING OGSÅ EN KOMPLEKS STØRRELSE

Når man gerne vil flytte en bestemt gruppe mennesker fra A til B, om det så er fysisk, deres adfærd, vaner eller mindset, så handler det alt sammen om at skabe en forståelse og kommunikere. Budskabet skal kommunikeres så gruppen af mennesker forstår det og får lyst til at flytte sig mod B.

Læs også: ‘Forandring forklaret i 5 organisatoriske stadier’

Formål er nøgleordet og det er vigtigt at få andre til at forstå hvorfor vi skal flytte os. Der er da ingen mennesker i dagens Danmark, som orker at flytte sig uden grund. Vi spørger ikke længere ‘hvor højt’, vi spørger ‘hvorfor’ og det er vigtigt at huske.

 

GROFT SAGT HANDLER FORANDRINGSLEDELSE OM MANIPULATION

Hvordan kan jeg manipulere dig til at tro, at det var dig selv, der fik ideen til at flytte dig? Hvordan kan jeg få den ide plantet så godt i dit hoved, så du beslutter dig for at fortælle resten af gruppen hvor vigtigt det er at flytte sig? Det er nogle af de refleksioner en forandringsagent skal gøre sig. Undersøg, analysere og læg en plan – hvordan kommer du tættere på dit mål? Hvordan får du succes med at flytte gruppen af mennesker fra A til B?

Nogle gange viser det sig, at det faktisk er C som er endnu mere attraktiv. Gruppen skal flyttes yderligere eller måske i en helt anden retning. Det er også det der gør, at forandringsledelse er forskellig fra projektledelse. Forandringsprocesser bør ledes mod et stærkt formål, der inspirere folk. Der bør ikke være en stram deadline, et stramt budget eller et scope med ønske om mere profit.

 

MAN KAN IKKE HUNDSE FOLK IGENNEM EN FORANDRINGSPROCES

Profit skal nok komme. Når gruppen af mennesker har udviklet sig, fået nye vaner, et nyt tankesæt og er blevet mere effektive, positive og nysgerrige. Det skaber kroner og øre på bundlinjen. Det er processen og vejen derhen, som er det der viser successen i forandringsprocesser. For i virkeligheden er vi konstant i en forandringsproces og på vej et sted hen.

Det koster tabte deadlines, penge og tid at lave forandringsprocesser.

Det er vigtigt at give tid og rum til at folk kan nå at tillærer sig de nye vaner. Selve implementeringen af forandringerne. Men det kan vi snakke om i et andet blogindlæg.

Det er vigtigt at huske menneskerne i processen. Du kan ikke flytte en gruppe som var de køer eller brikker i Tetris. Alle fortjener at få processen forklaret, få tid til at forstå formålet og vælge at følge med, gå forresten eller juble over at endelig sker der noget fedt.

Læs også: ‘Så brand dog jeres brug af sociale medier internt!”

Forandringsledelse er vigtigt og kræver mest af alt tålmodighed og overblik. Manipulation er sådan et negativt ord, men ikke desto mindre kræver forandringsledelse også netop det. At kunne sætte sig i andres sted, kommunikere og få dem til at forstå formålet med budskabet. Den positive manipulation, der ændre adfærd og vaner både fysisk og mentalt.

 

 


 

1 svar

Kommentarer er lukkede.